November 23, 2023

-

Digitale detox - Belang van grenzen stellen met technologie

Digitale communicatietools: vloek of zegen?

Geen dag lijkt voorbij te gaan zonder dat we constant naar onze beeldschermen staren. Als je deze blog leest, ben je wellicht geen uitzondering (oeps, betrapt!). Schermen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven en nemen een groot deel van onze tijd in beslag. Soms lijkt het wel alsof elektronische apparaten vastgelijmd zitten aan onze handen. Het eerste wat velen van ons in de ochtend doen, is hun smartphone checken. Herkenbaar, toch? 👀 Overdag draait onze laptop overuren met allerlei programma’s, vergaderingen, e-mailverkeer en ga zo maar verder. ‘s Avonds grijpen we naar de tablet of smartphone om bij te blijven met de laatste trends op sociale media. Niemand wilt immers het gevoel hebben dat ze iets missen, no FOMO (Fear Of Missing Out) allowed in this room.

Digistress op de werkvloer

Het digitale tijdperk bracht ons al enkele life-saving tools (remember corona?), maar je eigen mentale en fysieke welzijn mag er nooit, jamais, never onder lijden. De drang om altijd beschikbaar te zijn voor collega’s heeft helaas ook zijn nadelen. Het verhoogt namelijk de werkdruk, waardoor medewerkers meer stress kunnen ervaren. Op de werkvloer loert het gevaar van digitale stress, vaak afgekort als “digistress”, altijd om de hoek. Weet jij soms ook niet waar eerst te beginnen? Met een overvloed aan communicatiekanalen zoals Slack, Teams, WhatsApp, e-mail en intranet kan het soms overweldigend zijn. Onze uitwisseling van informatie kent geen grenzen meer en lijkt onze batterijen sneller uit te putten dan dat we ze kunnen opladen. Dit kan leiden tot (mentale) uitputting, omdat het bijhouden van alle berichten/meldingen van deze tools veel energie vergt van medewerkers.

Hyperconnectiviteit en always-on

Maar waarom zijn we zo verknocht geraakt aan onze smartphone, laptop, enzovoort? Het antwoord is eenvoudig: hyperconnectiviteit. Hyperwatte? Hyperconnectiviteit, oftewel het verlangen om altijd en overal verbonden te willen zijn. Na een drukke werkdag thuis toch nog even die laptop openklappen om die ene e-mail te beantwoorden. Geef toe, we zijn er allemaal weleens schuldig aan. Op zich geen big issue, maar op lange termijn kan de grens tussen werk- en privéleven zodanig vervagen dat je meer risico loopt op een burn-out. Wist jij dat regelmatig werken buiten de kantooruren de kans op een burn-out bijna 5x vergroot? Die always-on mentaliteit schuif je dus maar beter aan de kant.

Recht op deconnectie

Volgens een onderzoek van Securex verwacht de werkgever bij 1 op de 4 medewerkers dat ze  regelmatig buiten de werkuren werken. Maar wacht even: vanaf 1 april 2023 heeft elke medewerker in België het ‘recht op deconnectie’, of beter gezegd het recht om offline of onbereikbaar te zijn buiten de werkuren. Dit beschermt medewerkers tegen overbelasting en de druk om altijd bereikbaar te zijn.

Digitale detox

Dé oplossing tegen digistress? Een digitale detox. Nee, geen sapjeskuur elke ochtend, maar wel het stellen van gezondere grenzen met technologie. Het kan geen kwaad om af en toe figuurlijk de stekker eens uit het stopcontact te trekken. Digitaal ontkoppelen helpt je bewuster om te gaan met digitale communicatiemiddelen. Het is zeker niet voor iedereen even makkelijk om die smartphone nu en dan eens opzij te leggen. Toch is het essentieel om een goede balans te vinden tussen de voordelen van digitale connectiviteit en het behoud van je eigen mentale en fysieke welzijn. Geniet dus maar van je welverdiende digitale detox!

Het is van cruciaal belang om regelmatig in gesprek te gaan met je team en leidinggevenden om de wederzijdse verwachtingen af te toetsen en helder te houden. Binnen Collectief hebben we bewust de regel ingevoerd dat niemand constant bereikbaar hoeft te zijn, waardoor het team de nodige ruimte krijgt om ongestoord te werken. Deze aanpak stimuleert een productieve werkomgeving waarin taken efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Een andere waardevolle afspraak die we hebben gemaakt, is het vermijden van directe berichten voor elke vraag. In plaats daarvan bundelen we onze vragen om ze vervolgens in één keer af te handelen, wat de workflow optimaliseert. Soms plannen we zelfs meetings in om bepaalde kwesties grondig te bespreken. Bovendien kan het ook tijdsefficiënt zijn om wekelijkse meetings in te plannen met specifieke collega’s. Deze strategieën dragen bij aan het stroomlijnen van onze communicatie en zorgen ervoor dat iedereen op dezelfde lijn zit. Zo hebben de teamleden duidelijkheid over de verwachtingen, wat ongetwijfeld de algehele samenwerking bevordert!

Enkele takeaways (ja, neem ze maar mee :-))

  1. Ga bewust(er) aan de slag met je elektronische apparaten en plan regelmatig beeldschermloze pauzes in.
  1. Controleer je mailbox op vaste tijdstippen. Dat ene mailtje of die ene Teams-invite loopt heus niet weg.
  1. Schuif de always-on mentaliteit aan de kant en kies momenten om offline te gaan wanneer het jou past. Zoek naar jouw ideale digitale balans en durf eens onbereikbaar te zijn.
  1. Bespreek de wederzijdse verwachtingen met je leidinggevende en collega’s. Werk jij liever om 20 uur nog even door, terwijl je collega al om 7 uur begon met werken? Ga in gesprek en overloop wat mogelijk is, wat wel of niet werkt voor jou, maar ook binnen het team.

Ben jij verslaafd aan digitale apparaten (wie zit in het team ‘digitale junkies’?) of weet jij jezelf een weg te banen doorheen alle technologieën? Hoe ga jij om met digitale stress? Kan je hulp gebruiken of heb je een bepaalde case? Onze consultants staan voor jou klaar met de juiste ondersteuning! Contacteer ons via hello@collectief.be en dan horen we elkaar snel! 👋🏻

Contact

Zin
om samen
te werken?

Neem contact op

Marjolein

Founder
& Community Builder

marjolein@collectief.be