June 12, 2023

-

Nieuwe uitdaging, nieuw begin. Best spannend allemaal! Maar hoe verloopt zo’n onboardingproces juist bij een team dat zich toelegt op Community Building en soft HR? Recent startte Louise op in ons Collecteam. Ze neemt je mee in de agenda van haar eerste werkweek.

Een week in het leven van… een opstartende consultant bij Collectief

Maandagochtend 8u45 pikt co-founder Joyce me met de auto op aan mijn woonplaats in Antwerpen. Of ik genoten heb van mijn week in-between-jobs? Zeker en vast! Op de vraag “Je hebt toch nog niet ontbeten he?”, moet ik toegeven van wel. Met een lege maag starten aan een nieuw avontuur? No way!

In Kontich wacht founder Marjolein ons op met koffiekoeken en een onboarding presentatie. Deze omvat een woordje uitleg over de organisatiestructuur, het Collecteam, het admin team en de kantoren. Ook belangrijke contacten en links komen aan bod, waaronder het intranet en de voordelen website. Mijn opleidingsbudget, het teamweekend en de verdere planning idem dito. Tussen deze informatie door maken enkele collega’s van het admin team er mooi gebruik van om me persoonlijk welkom te heten.

Wanneer we ons vervolgens – tijdens een rondleiding door het kantoor – naar de flex desks begeven, krijg ik mijn laptop en een welkomstpakket overhandigd. Snacks, inspirerend leesvoer en informatie over de Collectief bib maken me enthousiast om erin te vliegen. Terwijl Marjolein en Joyce zich toeleggen op enkele meetings, krijg ik de kans om mijn laptop volledig te installeren, uit te pluizen welke e-mails mijn mailbox al hebben bereikt en me aan te loggen op de verschillende platformen en programma’s waarvan het team gebruik maakt.

‘s Middags begeven we ons samen naar de keuken voor de lunchpauze. En wat blijkt? Wanneer ik op een van de Cronos-sites werk, hoef ik me helemaal geen zorgen te maken over lunch, versnaperingen of dorstlessers. Met verschillende koffiezetapparaten, een koelkast  gevuld met (fris)drank, een mand vol fruit en een dagelijkse levering van vers brood en beleg kom je hier nooit iets tekort.  

Na de lunch staat een bezoek aan het wagenpark op de planning. In mijn verloningspakket als consultant zit een elektrische bedrijfswagen inbegrepen dus die gaan we met de sleutels én een tankkaart op zak meteen zoeken op de parking. Na een korte introductie verplaatsen we de auto naar één van de vele laadpalen op de Cronos-parking zodat ik in de namiddag met een volle batterij terug naar huis kan bollen. Nadien houden we nog tussenstops bij de servicedesk voor het ophalen van mijn toegangsbadge en bij het mobile team voor mijn simkaart met gsm-abonnement. Ook aan de consultatieruimte van Cronos Care brengen we een bezoekje. Zo heb ik als medewerker namelijk recht op onder andere drie consultaties bij een osteopaat en/of voedingsconsulent.

Terug aan mijn bureau geef ik een aanzet voor de tekst die over mij gepubliceerd zal worden op de teampagina van de Collectief-website. Aansluitend stel ik een voorstelling op van mijn professionele en persoonlijke achtergrond om met mijn collega’s – die vandaag op andere locaties werken – te delen via Slack (een interne communicatietool die het team gebruikt om virtueel met elkaar in verbinding te blijven). Met een hoofd vol informatie en boordevol inspiratie sluit ik mijn eerste werkdag af in de vroege namiddag. Zo heb ik de kans om alles rustig te laten bezinken en me optimaal voor te bereiden op dag twee.

Op dinsdag begeef ik me met de fiets naar HOI – House of Innovation, een coworkingspace en Cronos-locatie – in de buurt van Park Spoor Noord. Ik zet me bij aan de bureaus van collega’s Joyce, Joy en stagiaire Maaike. Na wat administratie zet ik me samen met Joy om meer informatie te krijgen over de structuur van Cronos en Hyperion, de cluster waartoe Collectief behoort. Na de lunch – ook hier werd alles voorzien – zetten we onze meeting verder met toelichting over de heartbeat, sociale media en nieuwsbrieven waarover zij zich ontfermt.

Aangezien Joyce op woensdag voor enkele dagen op buitenlands congres vertrekt, neemt ze nog even de tijd om prangende vragen te beantwoorden en me verder op weg te helpen. Tussendoor kunnen we snoepen van een gigantische snoeptaart, Hyperion bestaat zes jaar en dat mag gevierd worden!

Woensdag bracht ik opnieuw door op kantoor in Kontich. Nadat ik mijn bedrijfswagen heb aangesloten op een laadpaal, staat er een meeting op de planning met Janne, de direct admin van Collectief. Zij polst naar het verloop van de afgelopen twee dagen en loodst me vervolgens door enkele administratieve zaken: de timesheets, de applicatie voor het aanvragen van vakanties en opgeven van afwezigheden, informatie over de onkostenvergoeding, reservatietools voor vergaderzalen en het budget voor mijn thuis-internet worden besproken. Alsook de administratie rond vakantiedagen en vakantiegeld als gevolg van mijn wissel van werkgever.

Nadien zit ik samen met Marjolein, van haar had ik nog duiding over “het Collectief alfabet” tegoed. Dit document bevat alle waarden en practicals die van toepassing zijn op het collecteam en het is daarom het ideale uitgangspunt voor een goed begrip van de werking en cultuur van Collectief. De rest van de dag gebruik ik om de informatie van Janne te verwerken en de aangereikte tools en platformen verder te ontdekken.

Donderdag ging weer van start met een fietstocht naar HOI. De werkdag beginnen deed ik daar met een webinar rond talenten en competenties. De key takeaways van deze sessie vatte ik samen om te delen met mijn collega’s. Uit mijn meeting met Joy van dinsdag had ik onthouden dat ze benieuwd was naar mijn feedback op de huidige socialemediaplanning en inhoud van de nieuwsbrieven. Ik neem een kijkje, lees me in en noteer enkele aanbevelingen en ideeën.

Na de middagpauze ga ik van start met het uitschrijven van en reflecteren over mijn eerste werkdagen bij Collectief en doe ik research naar enkele trainingen die ik eventueel zou willen volgen met mijn opleidingsbudget. Ook neem ik een kijkje naar de planning van mijn onboarding. Welke zaken zijn nog niet duidelijk? Aan welke opdrachten kan ik eventueel al starten? Stukje bij beetje word ik opgenomen en betrokken in het reilen en zeilen van het community team.

De werkweek afsluiten doe ik vrijdag in Mechelen. Collega Sanne, actief als Community Manager  op deze Cronos-locatie, wacht me op en geeft me een rondleiding in de kantoren. Daaropvolgend zit ik samen met Marjolein voor een catch-up van mijn werkweek én krijg ik de briefing van mijn eerste project. Spannend!

Voor het weekend van start gaat leg ik me nog toe op de laatste onboarding administratie, het afronden van mijn blogpost en het opstarten van de eerste taken voor het project waarmee ik aan de slag mag. Ik sluit de werkweek af met een voldaan gevoel en ben alvast benieuwd wat volgende week me zal brengen. Maar eerst… genieten van een welverdiend weekend!

In een notendop: mijn onboardingweek stond in het teken van administratie, open communicatie, verrassende incentives en vooral veel ruimte en tijd om me volledig in te werken!

Conclusie? They practice what they preach!

Contact

Zin
om samen
te werken?

Neem contact op

Marjolein

Founder
& Community Builder

marjolein@collectief.be

Joyce

Co-Founder
& HR Business Partner

joyce@collectief.be