February 7, 2023

-

Na maanden van apéro- & homework-pakketjes nog origineel uit de hoek komen?

3 X verbindende eindejaarsgeschenken

Eindejaar is voor veel bedrijven het ideale moment van verbinding met collega’s. Nog eens met iedereen samen op kantoor. Misschien wel in de buurt van die veel te grote kantoor-Kerstboom. Veel kans dat er voor een foute-Kersttruien-dresscode wordt geopperd. En Secret Santa komt waarschijnlijk ook nog even langs.

Never change a winning team en ook wij zouden collectief (ja hoor, we doen het weer) voor de boom, truien en Santa gaan. Zelfs kroketten als het kon! Ware het niet dat er daar dit jaar eventjes een pandemie tussen kwam…

Niet evident om na maanden van apéro- & homework-pakketjes nog origineel uit de hoek te komen nu de eindejaarsperiode er aan komt. Wij deden onze ugly Kersttrui aan (het hoeft niet altijd die joggingsbroek te zijn, right?) en gingen aan het brainstormen. We bundelden onze inspiratie in 3 tips voor verbindende eindejaarsgeschenken.

1- Zoek het niet te ver 👀

Is de zus van jullie project manager chocolatier? Of volgt de zoon van een van je medewerkers een bakkersopleiding? Misschien bakt iemand uit het team koekjes voor een goed doel? “Support small businesses” is dit jaar meer dan ooit belangrijk en extra leuk als je er dan nog eens een familielid of kennis van een medewerker mee steunt.

TIP: It’s all in the details. Een medewerker die goed kan tekenen? Geef hem of haar de kans om een bijpassend kaartje voor het pakketje te ontwerpen. Zo lieten wij het kaartje voor het apéro-pakket van Hyperion deze zomer ontwerpen door Katrien, de vriendin van één van de Hyperion medewerkers.

2- Do it yourself

Een pakketje met koekjes, chocolade,… met lekkers zit je altijd goed. Maar wat als je je medewerkers nu eens zelf aan het bakken zet? Bezorg hen een pakketje met daarin een recept voor muffins, alle ingrediënten, verschillende toppings en een leuk kaartje.

Niet zo’n keukenprins(ess)en in jouw team? Organiseer een videocall en bak de koekjes met het ganse team samen. Zo heb je meteen ook een alternatieve activiteit voor dat Kerstfeestje op kantoor. Van een virtuele teambuilding gesproken…

TIP: Geen tijd om zelf een pakket samen te stellen? Er zijn heel wat toffe handelaars die je uit de nood kunnen helpen met kant-en-klare bakmixen. Onze favorieten? De wafelbakmix van Madam Bakster (Gent) en de worteltaart-bakmix van Kato Gateaux (Mechelen).

TIP: Mix en match! Je kan in plaats van een bakmix ook zorgen voor een apéro-mix. Laat je medewerkers zelf hummus en andere lekkere dipjes maken en ga nadien samen aperitieven.

3- Lokaal, duurzaam en sociaal 🌎

Steeds meer medewerkers hechten belang aan waarden zoals ‘lokaal’, ‘duurzaam’ en ‘sociaal’. En terecht! Cadeautjes krijgen is leuk maar nog leuker als je weet dat er ook iemand anders of onze planeet beter van wordt.

Ben je van plan om een pakketje met eten samen te stellen? Bekijk dan of er fair trade alternatieven zijn. Zo belooft bijvoorbeeld Oxfam dat ze niet enkel jouw collega’s maar ook de cacaoboeren een boost zullen geven door voor hun chocolade te kiezen. 🍫
Mag het eens iets anders zijn dan eten en drinken? We’ve got your back! Via ons project bij Circuit en Plein Publiek mochten we de afgelopen jaren al heel wat duurzame ondernemers leren kennen. Onze top 3 van originele én duurzame eindejaarsgeschenken?

— Een notitieblok voor uitstellers van Redopapers gemaakt uit 100% papier overschotten.
Showerbars bomvol natuurlijke ingrediënten, heerlijk schuimend en zacht voor je huid.
— Een glazenset van Botega om die kleine feesttafels dit jaar toch extra feestelijk te dekken.

En last but not least. Je kan er ook voor kiezen om het budget van de eindejaarsgeschenken te doneren aan een goed doel. Of geef je medewerkers de mogelijkheid om hun eigen kerstpakket of een deel ervan te doneren. Vergeet je medewerkers dan zeker geen leuke kaart of brief te sturen waarin je hen vertelt over het project.

Nog niet helemaal zeker hoe je met deze tips aan de slag kan gaan? Wil je een origineel idee op maat van jouw organisatie? Bezorg ons jouw eindejaars-verlanglijstje via hello@collectief.be en we nemen contact met je op!

Contact

Zin
om samen
te werken?

Neem contact op

Marjolein

Founder
& Community Builder

marjolein@collectief.be

Joyce

Co-Founder
& HR Business Partner

joyce@collectief.be